Vraag je energie bespaarrapport aan

Wetgeving en wijzigingen voor verduurzamen in 2023

Geplaatst door op 15 november 2022

Met de nieuwe plannen van minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening moet voor iedereen een duurzame woning binnen handbereik komen. Om dit te realiseren worden verschillende maatregelen genomen, waaronder het aanpakken van alle slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Het kabinet heeft speciale aandacht voor mensen met een kleine portemonnee. Door nieuwe financieringsmogelijkheden wordt het ook voor hen mogelijk om hun woning betaalbaar te kunnen isoleren.

Energiebesparing en verduurzaming warmtevoorziening

Om de energiebehoefte terug te dringen heeft het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren tot en met 2030. Daarnaast is het doel om 1 miljoen hybride warmtepompen in de bestaande bouw te installeren voor 2030.

Betaalbaar voor iedereen

Ook voor mensen met een kleine portemonnee, kleine bedrijven en instellingen. Daarom verbetert het kabinet de voorwaarden om mee te kunnen doen via aantrekkelijke energiebespaarleningen en hypotheken via het Warmtefonds. Dit geldt zijn ook voor mensen die niet of beperkt kunnen lenen, zodat zij toch geld krijgen om de woning te verduurzamen zonder dat zij te veel betalen of met een restschuld blijven zitten. Mensen met lagere inkomens kunnen lenen tegen een 0%-rentetarief. Daarnaast zijn de subsidies verhoogd en wordt het mogelijk om voor één isolatiemaatregel ook subsidie te krijgen.

Afschaffing van de BTW op zonnepanelen

Het kabinet wil de btw op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 afschaffen. De btw op zonnepanelen gaat omlaag van 21% naar 0%. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.
Daarnaast hoopt de overheid ook om zo de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Deze spelen namelijk een sleutelrol in de energietransitie. 0% btw op zonnepanelen in plaats van 21% is een behoorlijk verschil. Hoewel je dat extra bedrag met de btw-teruggaafregeling wel terugkrijgt, hoef je deze in de toekomst niet langer mee te financieren. Wat voor sommige huishoudens een doorslaggevende factor kan zijn. De plannen zijn meegenomen in de begroting voor 2023 maar nog niet definitief door de Eerste- en Tweede Kamer goedgekeurd.

In onze volgende nieuwsbrief zal aandacht besteed worden aan de maatregelen die de AFM en DNB nemen voor de financiële sector met betrekking tot verduurzamen en de impact van deze maatregelen voor financiële dienstverleners, verzekeraars en geldverstrekkers.

Gerelateerd: