Vraag je energie bespaarrapport aan

Nieuwe wetgeving voor financiering van woningen op basis van energielabels

Geplaatst door op 8 mei 2023

Het energielabel speelt nu reeds een rol als het gaat om de woningwaarde. Een verbeterd energielabel, geeft een hogere woningwaarde. Voor de meeste adviseurs en consumenten is dit niets nieuws. Dat het energielabel ook een rol speelt bij de hoogte van de hypotheek, dat is wel nieuw. Banken zullen straks alleen woningen financieringen met een hogere label. Dat kan voor veel woningkopers en voor de woningverkopers minder goed nieuws zijn.
Alleen nog een 100% hypotheek bij energielabel A of B is iets wat in de naaste toekomst zeker gaat gebeuren. Wilt u een woning kopen met energielabel C of slechter, dan kunt u slechts een 90 procent hypotheek voor de woning krijgen. Met deze nieuwe regeling wil de financiële sector woningkopers aanmoedigen om direct na het aankopen van de woning te starten met een verduurzamingsproces. Verduurzamen leidt vanzelfsprekend tot lagere lasten, waardoor er maandelijks meer financiële ruimte overblijft voor het voldoen van de hypotheeklast. De regel geldt niet voor appartementen en is het mogelijk om maximaal 106 procent hypotheek te lenen wanneer het verduurzamen van de woning direct wordt meegenomen.
Woningverkopers kunnen het beste voor de verkoop van de woning zelf verduurzamen. De woning levert bij verkoop meer op en is voor de kopers makkelijker te financieren.
Veel woningkopers zijn niet in staat om zelf 10 procent van de hypotheek voor de rekening te nemen. Het gevolg is dat veel kopers die geïnteresseerd zijn in een woning die niet verduurzaamd is, uiteindelijk niet gefinancierd krijgen. Woningeigenaren die hun woning met energielabel C of slechter willen verkopen doen er daarom goed aan om de woning zelf nog eerst te verduurzamen. De woningwaarde gaat omhoog voor de verkoop en woningkopers kunnen 100 procent hypotheek krijgen. Woningen met energielabel C of slechter zullen langer te koop blijven staan.
De geldverstrekkers moeten aan de nieuwe wetgeving voldoen en gaan hun acceptatienormen aanpassen.
De komende periode blijven wij de wijzigingen volgen die de wetgever invoert en houden onze samenwerkende partners op de hoogte van de ontwikkelingen.

Gerelateerd: